Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Στα € 1,4 δισ. η αξία του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2010 Αύξηση 75% σε σχέση με το 2009

Στα € 1,4 δισ. η αξία του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2010

Αύξηση 75% σε σχέση με το 2009

Με θετικά -και ως ένα βαθμό αναμενόμενα- αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το σύνολο της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου B2C (επιχειρήσεων προς καταναλωτές) στη χώρα μας, αλλά και για τη συμπεριφορά των Ελλήνων on-line καταναλωτών.
Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2010 σε 1106 on-line Έλληνες καταναλωτές και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο & Internet που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και το ELTRUN.
Το πιο αξιοπρόσεκτο συμπέρασμα είναι ότι ο τυπικός Έλληνας on-line καταναλωτής μπορεί να θεωρηθεί «βαρύς» χρήστης του Internet, αφού το 37% των ερωτηθέντων το χρησιμοποιεί περισσότερο από 30 ώρες την εβδομάδα. Μάλιστα, εκτός από τους γνωστούς λόγους χρήσης του Internet (e-mail, αναζήτηση ειδήσεων κ.λπ.) αρχίζουν να αναδεικνύονται κι άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις για τους on-line καταναλωτές, που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook (42%), η ανάρτηση / ανάγνωση blogs (31%), τα chat / instant messaging (21%) και η συμμετοχή σε On-line συζητήσεις / forums (23%).
Όσον αφορά στις on-line αγορές επιβεβαιώθηκαν ως κορυφαίες κατηγορίες τα hardware / software (63%), ηλεκτρονικά είδη (50%), εισιτήρια ταξιδίων (42%), κρατήσεις ξενοδοχείων (32%) και βιβλία (32%). Αναδεικνύονται, όμως, και νέες ενδιαφέρουσες κατηγορίες προϊόντων όπως είδη σπιτιού - ηλεκτρικές συσκευές (26%), ένδυση - υπόδηση (21%) και καλλυντικά (10%).
Σχετικά με το προφίλ των on-line καταναλωτών, διαπιστώνονται στοιχεία υψηλής ωριμότητας αφού το 50% διαχειρίζεται on-line τους λογαριασμούς του και συμμετέχει στην ηλεκτρονική τραπεζική (πληροφορίες και συναλλαγές), το 42% προσπαθεί συχνά να βρει πληροφορίες για ημερήσιες προσφορές (σημαντική ανερχόμενη τάση), ενώ δεν είναι αμελητέο και το ενδιαφέρον για on-line δημοπρασίες (ποσοστό 16%) και θέματα ακίνητης περιουσίας (επίσης 16%).
Η ωριμότητα της αγοράς B2C επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 51% των χρηστών αγόρασαν on-line πάνω από 5 φορές το α' εξάμηνο του 2010, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος αξίας αγορών ανά on-line καταναλωτή κυμαίνεται στα €1500! Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αξία των B2C δικτυακών αγορών από Έλληνες καταναλωτές θα φθάσει το 2010 στο ποσό των €1,4 δισ. (σημαντικότατη αύξηση κατά 75% από τα €0,8 δις του 2009).
Οι παράγοντες που οι χρήστες θεωρούν σημαντικότερους για να αγοράσουν από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι η ευχρηστία (76%), οι πολλοί και ασφαλείς τρόποι πληρωμής (69%) και η μεγάλη γκάμα προϊόντων (65%). Αντίθετα, πολύ λιγότερο υπολογίζουν τη θέση που καταλαμβάνει το ηλεκτρονικό κατάστημα στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης (14%) και τις μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες (10%), ίσως γιατί η προσφορά είναι ακόμη περιορισμένη. Από τη άλλη, το 38% θα αγόραζε σίγουρα από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ακόμη και αν δεν κάλυπτε κάποιους από τους παραπάνω σημαντικούς παράγοντες, αν αυτό είχε καλές τιμές ή/ και προσφορές, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το σημαντικότατο ρόλο που παίζει πλέον η τιμή αγοράς στα προϊόντα.
Πάντως, παρά τη σοβαρή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι Έλληνες on-line καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και καχύποπτοι σχετικά με το τι γράφεται σ' αυτά (51%), αφού μόνο το 18% θεωρεί ότι βελτιώνεται η εικόνα μιας εταιρίας όταν συμμετέχει ενεργά στα social media και μόνο το 10% λέει ότι επηρεάζεται από διαφημίσεις εταιριών ή από «φίλους» στα κοινωνικά δίκτυα, πριν πραγματοποιήσει μια on-line αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ηλεκτρονική τραπεζική έχει πλέον φθάσει σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας και επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά του on-line καταναλωτή στο παραδοσιακό κανάλι. Μάλιστα για το 51% των on-line καταναλωτών, το e-banking site αποτελεί κριτήριο στην επιλογή τράπεζας, ενώ ένας στους δυο ξεκινούν από αυτό την αξιολόγηση για την αξιοπιστία της τράπεζας.
Τέλος, οι κύριοι λόγοι άρνησης για τους χρήστες του Internet που δεν κάνουν on-line αγορές είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης (85%), η συνήθεια (56%) και η έλλειψη πιστωτικής κάρτας (30%). Παρόλα αυτά, το 12% εξ αυτών δηλώνουν ότι σίγουρα θα ξεκινήσουν on-line αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από τα αντίστοιχα, ανεξάρτητης έρευνας την οποία πραγματοποίησε η εταιρία ερευνών Focus Bari, τα οποία επισης ανακοινώθηκαν στο ίδιο συνέδριο.
Από πλευράς Πολιτείας, στο συνέδριο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου παρέστησαν τρεις Γραμματείς (ο Γεν. Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομ. Σπινέλλης, ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου, Στεφ. Κομνηνός, και ο Ειδ. Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Αντ. Μαρκόπουλος) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις αναγκαίες εθνικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν, αναφέροντας αντίστοιχα ως χαρακτηριστικά προσφατα παραδείγματα το πλέγμα δράσεων της ΓΓΠΣ για τη διευκόλυνση του eBusiness, το νέο πλαίσιο των ηλεκτρονικών προμηθειών και τη δράση digi-retail, που τώρα ξεκινά.
http://tech.pathfinder.gr/tech/1393691.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου